În acest blog, Sorin Baciu, fondatorul finantariafaceri.ro, analizează 3 mentalități comune pe care noii manageri le pot adopta fără să vrea – adesea cu rezultate negative – și cum să le înțeleagă și să le evite.
Mentalități pe care trebuie să le eviți în calitate de manager emergent
Să devii manager pentru prima dată poate fi un amestec confuz de entuziasm și neliniște – “Minunat, am fost promovat, probabil că mă consideră bun! Oh, dar ajutor, nu știu ce fac!”. Dacă aceste emoții nu sunt abordate și gestionate în mod corespunzător, ele pot avea un impact uriaș – adesea negativ – asupra noului manager, deoarece acesta se străduiește să știe ce se așteaptă de la el în rolul său neobișnuit. În cadrul Programului nostru pentru manageri emergenți, luăm în serios această problemă. Petrecem ceva timp analizând diferitele reacții ale participanților la schimbarea statutului lor și discutăm cu ei despre cum să le facă față și să avanseze pentru a deveni un manager eficient.
În cadrul cursului de formare, am întâlnit cel mai des trei mentalități, fiecare dintre ele – dacă nu este controlată – are potențialul de a provoca daune nu numai noului manager, ci și oamenilor pe care îi conduce.
“Alesul”
Acest lucru pare a fi o atitudine de genul ‘Eu sunt managerul, deci știu cel mai bine’. Fraza tipică pe care o poți auzi la “Alesul” este: “Pentru că așa am spus eu”. Este o conversație unidirecțională în care nu este permisă nicio contribuție din partea echipei.
Dar fie-ți milă de această persoană – de cele mai multe ori răspunsul ei este determinat de teamă și nesiguranță, mai degrabă decât de aroganță reală. Percepția lor despre un manager este că este cineva care le știe pe toate – așa că trebuie să le știe și ei. Ei cred că faptul că nu știu ar putea sugera celorlalți că nu ar trebui să fie în acest rol.
De fapt, nimeni nu se așteaptă ca un nou manager să apară complet format, știind totul – nici măcar managerii cu experiență nu știu totul. Ceea ce știu, însă, este când trebuie să ceară contribuția echipei lor și când trebuie să ia o decizie. O discuție de modă veche cu oamenii îl va ajuta pe un nou manager să rezolve problemele și să decidă ce trebuie făcut mult mai eficient decât dacă ar încerca să facă totul de unul singur.
“Călătorul în timp”
Această mentalitate se poate întâmpla atunci când cineva este promovat intern și își conduce acum foștii colegi. Cel care călătorește în timp se poate compara mai favorabil cu managerul anterior, privind spre trecut. Sau face promisiuni echipei sale cu privire la ceea ce va fi îmbunătățit sau reparat, privind spre viitor. Ambele sunt încercări de a mulțumi oamenii, dar sunt problematice. A face comparații cu alții este neprofesional și introduce o cultură a comparației. Și poate fi periculos să faci promisiuni pe care s-ar putea să nu le poți îndeplini. Un bun management se concentrează pe prezent și pe ceea ce au nevoie acum membrii echipei tale. Este posibil să ai aspirații de a face schimbări și îmbunătățiri, doar că trebuie să te documentezi și să lucrezi la ele înainte de a face promisiuni.
“Diva copleșită”
Pentru un nou manager, stresul și responsabilitățile pot părea copleșitoare. Nu numai că trebuie să lucreze la un nivel superior, dar sunt și responsabili pentru munca altora din echipă. Un flux aparent constant de întrebări și solicitări de ajutor pentru a rezolva probleme și a lua decizii îi împiedică să se descurce cu propriul volum de muncă. Iar frustrarea de a nu avea niciodată un moment de liniște este exprimată în termeni clari, iar echipa ajunge să se simtă neliniștită de faptul că își “deranjează” managerul. Și iau propriile decizii cu privire la lucruri pe care chiar nu ar trebui să le ia.
A fi responsabil pentru munca altora în afară de tine și a considera că este o provocare să le gestionezi pe amândouă nu este un motiv pentru a te răzbuna pe echipa ta, și s-ar putea să îți sapi o groapă foarte adâncă. Învăță de la propriul manager sau de la colegii tăi despre modul în care ei gestionează întreruperile, folosește-le pentru a-ți exprima frustrările – și fii vocea rațiunii cu echipa ta.
Nimeni nu a spus că trecerea la management este ușoară. Dar dacă îți acorzi timpul necesar pentru a decide ce fel de manager vrei să fii și lucrezi cu echipa ta pentru a obține cel mai bun rezultat pentru organizație și pentru nevoile oamenilor cărora te adresezi, aceasta este calea cea mai probabilă către succes – și satisfacție personală!